DANSK ENGELSK TYSK
Inden du køber dit nye akvarie, bør du overveje, hvilke forventninger du har. Skal det kunne rumme store fisk? Skal der være plads til nogle særlige former for dekorationer? Hvor meget plads har du til dit akvarie, og hvor meget tid har du til at vedligeholde det? Det giver selvfølgelig sig selv, at det tager længere tid at skifte vand i et 300 liters akvarie end i et 80 liters.
Du kan også tænke over, om du gerne vil have et særligt design eller en bestemt farve og stil, hvis du gerne vil have akvariet til at passe ind i din bolig. Det er også en god idé at kigge på, hvilket underlag dit akvarie skal stå på, samt hvordan du bedst undgår sollys.
Desuden er det også nødvendigt at kigge på dit budget. Akvarier kommer i mange forskellige former og priser – samt kvaliteter. Overvej fx, om du helst vil gå på kompromis med størrelsen eller kvaliteten, hvis du står og skal vælge.
Læs mere om, hvordan du vælger det helt rigtige akvarie her.
Når først akvarie og fisk er købt og betalt, er der nogle beskedne faste udgifter i forbindelse med foder og plejemidler samt naturligvis strøm til belysning, pumpe og opvarmning. Hvad elregningen ender på, afhænger dog i høj grad af akvariets størrelse, lysmængde, temperatur i rummet hvor det står og hvor meget udstyr, du i øvrigt har.
Der er mange gode begynderfisk. Hvilke fisk, du skal vælge, afhænger dog af dit akvaries størrelse, udstyr og ikke mindst dine ønsker og forventninger. Vi anbefaler derfor altid, at du tager en snak med din dyrehandler først.
Læs mere om, hvordan du vælger de helt rigtige begynder fisk her
Vandet i dit akvarie skal skiftes regelmæssigt, men du skal aldrig skifte det hele på én gang. Ved mindre akvarier (30-100 liter) bør du skifte en fjerde af vandet hver 14. dag, mens du ved de større akvarier (100+ liter) kan nøjes med at udskifte en fjerdedel hver 3. uge.
Vi anbefaler, at du i princippet aldrig ”hovedrengør” dit akvarie. Sørg i stedet for at foretage hyppige, men mindre rengøringer ved at suge bundlaget rent for skidt hver gang, du skifter vand. Fjern dårlige og døde plantedele så ofte som muligt. På den måde opretholder du et konstant og sundt miljø i dit akvarie.
Belysningen i dit akvarie skal gerne følge døgnets naturlige lysniveau, og derfor bør dit akvarie ikke være belyst i mere end 12-14 timer i døgnet. Vores LUMAX LED-belysning fås i en dæmpbar version, så du via en controller kan tilpasse lysmængden og simulere både solopgang og solnedgang i akvariet for et bedre og mere naturlig miljø for dine fisk.
Den optimale CO2-koncentration ligger i gennemsnit på 5-15 milligram CO2 pr. liter vand. Kommer koncentrationen over 20 mg pr. liter vand over en længere periode, kan det have en skadelig virkning på livet i akvariet, og er den lavere vil det det hæmme planterne vækst.
Mange almindelige fisk trives bedst i humusfarvet vand, men ofte synes vi bedre om at kigge på et akvarie med klart vand, da det ser renere og mere indbydende og eksotisk ud. Du kan vælge at bruge aktivt kul i dit filter – det fjerner uønskede farve og affaldsstoffer fra vandet, hvormed det bliver mere klart.
Du kan også eksperimentere med lys. Det er nemlig sammensætningen af lys, som bestemmer, hvordan vores øjne opfanger farverne – både fiskenes og vandets. Går du efter mere klart eller mere ”friskt” vand, kan det være en god idé at prøve noget andet lys, fx LUMAX model ”PLANT”. Den kan du læse mere om her.
Fordelen ved aluminium er, at det er et meget stærkt og holdbart materiale. Det sikrer, at vores akvarier har en meget lang levetid. Derudover er aluminium også et smukt materiale, der giver vores akvarier et stilfuldt udseende.