DANSK ENGELSK TYSK

Sådan får du det bedste lys i dit akvarie 

Du har købt et nyt akvarie og nøje udvalgt dine drømmefisk, smukke dekorationer og flotte planter. Men uden lys i akvariet er det hele forgæves. Lys er nemlig livsnødvendigt for dine fisk og planter. Der må ikke være for meget og heller ikke for lidt. Derudover er det sammensætningen af lys, som bestemmer, hvordan vores øjne opfanger farverne i akvariet – både fiskenes og vandets. Derfor er dit valg af lys og ikke mindst placeringen en meget vigtig del af dit akvarie. For fiskene såvel som øjnene, der kigger på.

Akvarielys – sikkerhed frem for alt 

Når du skal vælge belysning til dit akvarie, kan du ikke bruge hvad som helst. Akvarielamper skal for det første være 100 % vandtætte, da strøm og vand er en farlig kombination. Det er også værd at lede efter en energieffektiv lampe, da lyset skal være tændt i mange timer hver dag for at give fisk og planter de optimale livsbetingelser – og naturligvis også så du kan nyde synet af dine fisk.

Lys i et akvarie er ikke bare lys

Der findes en række forskellige lamper, du kan vælge mellem, med hver deres unikke farvekombination. Lamper med rent hvidt lys eller eksempelvis LUMAX SUN-model, der efterligner solens farvetemperatur, er gode til at skabe en effektiv grundbelysning. For at få fiskenes flotte farver til at stå frem og skabe spil i vandet vil vi dog anbefale, at du kombinerer LUMAX SUN med andre flerfarvede lamper som fx LUMAX PLANT.

Farver i akvariet

En ren blå lampe er god til at skabe natbelysning eller som supplement i fx saltvands- og Malawiakvarier, mens den specielle PLANT-variant har dioder i hvid, rød, blå samt en specielt udviklet varm hvid diode, der sikrer en meget høj farveægthed og masser af lys i det røde spektrum. Denne farvesammensætning fremmer planternes fotosyntese og vækst og fremhæver fiskenes røde og blå farver. Den reducerede mængde af gul og orange fjerner samtidig oplevelsen af “gult vand” i akvariet, hvilket giver et friskt og rent udtryk.

Placering af lamper til akvariet

For at få den optimale lyssætning i akvariet, anbefaler vi, at du placerer dine lamper forrest i akvariet. Det sikrer, at lyset rammer på den side af fiskene, der vender ud mod dig. På den måde undgår du kedelige skygger, der nedtoner fiskenes farve på den side, du ser dem fra. Du kan også placere lamperne, så du får en ekstra kraftig belysning på bestemte steder. Her har AkvaStabils akvarier den helt store fordel, at de to tværstivere, som sidder på tværs i akvariets topramme, tillader dig at placere lamperne, lige hvor du vil. Ved at lægge lamperne hen over tværstiverne vælger du også selv, hvor mange lamper der skal være, og hvordan de skal placeres – det giver optimale lysforhold og mulighed for at skabe et helt unikt lys i dit akvarie.

Skab flotte effekter

En grundig baggrundsbelysning kan du med fordel kombinere med kraftig punktbelysning. Fokuserer du lyset på enkelte punkter, samtidig med at du sørger for cirkulation i vandoverfladen, opstår der nemlig en smuk og behagelig flimmereffekt, når lyset brydes i vandoverfladen. Det giver en enestående og dynamisk oplevelse af, at der er liv og spil i vandet.

Du kan også simulere både skydække og solopgang og -nedgang i akvariet ved at tilslutte dine lamper til en controller. Det skaber afveksling og giver et bedre og mere naturligt lysmiljø for dine fisk. 

Husk, at belysningen i dit akvarie gerne skal følge døgnets naturlige rytme, og derfor bør dit akvarie ikke være belyst i mere end 12-14 timer ad gangen. 

Har du fået inspiration til, hvordan du kan gøre noget ekstra ud af lyset i akvariet? Det håber vi! Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til belysning af dit AkvaStabil-akvarie. Vi bliver også altid glade for at modtage billeder af unikke dekorationer – send endelig dit billede til os, eller tag os, hvis du poster billeder af dit AkvaStabil-akvarie på sociale medier.

Akvastabil Eldorado A/S · Ole Rømersvej 12 · 6100 Haderslev

Copyright 2024 © Akvastabil | All Rights Reserved | Udviklet af Add-Wise